interier

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vysnívané bývanie 2. - Dispozícia

Malý zásah - veľké zmeny

V tejto časti si na reálnom príklade, ktorý som nedávno riešila pre jedného môjho klienta ukážeme, ako sa dá pracovať s dispozíciou. Jednoduchými stavebnými úpravami môžeme ideálny výsledok, ktorý dokláže uspokojiť nároky na bývanie všetkých členov rodiny.

Toto bola základná dispozícia, ktorú mi klient predložil:


Dispozícia nie je zlá. Všimnite si, že je dodržané základné rozdelenie bytu na dennú a nočnú časť. A to úplne jednoduchým vložením samostatnej toalety s umývadlom pri vstupné dvere. Žiadna návšteva tak nebude používať rodinnú kúpelňu, ktorá je dostupná v priamej nadväznosti na spálne.

Sú tu však dispozičné problémy, ktoré treba riešiť. Hlavný problém diszície je vyznačený na ďalšom obrázku:


Všimnite si že dvere zo spální, resp.detských izieb vedú priamo doprostred obývačky. Ďalším problémom je televízia umiestnená priamo na stene spálne. Keďže TV kábel je vyústený práve v tejto pozícii je najjednoduchšie umiestniť televíziu práve tam. Architekt očividne veľmi nerozmýšľal nad praktickosťou tohto riešenia. Zameriavať sa teda budeme na klasické problémy nedostatočného súkromia. Čo ak dieťa potrebuje kľud na učenie a rodičia majú návštevu? Čo ak sa návšteva zdrží dlhšie a dieťa už musí spať? Čo ak tínedžer pozerá MTV a mladší súrodenec potrebuje poobedný spánok? Tieto a mnohé podobné situácie bežná rodina rieši denno-denne. A pritom sa ponúka jednoduché, elegantné a finančne nie až tak náročné riešenie. Bytu navyše veľmi pomôže aj po estetickej stránke.

Vyzerá takto:

 

Do dispozície som vložila ľahkú sadrokartónovú priečku. Bude tvoriť bariéru medzi dennou a nočnou časťou. Vizuálnu aj zvukovú. Nočná časť tak získa podstatne viac súkromia. Za jej hranicou sa ododhráva skutočne intímny život rodiny. Niektorých možno napadne že obývačka stratila veľa z priestoru. Nie je to ale pravda. Časť obývačky by bola aj v predchádzajúcom riešení využívaná hlavne ako komunikačný priestor na presun medzi izbami a kúpelňou. Po estetickej stránke priečka vnáša do bytu líniu, ktorá umožňuje dodržať celkový ortogonálny systém dispozície. Táto tam predtým chýbala a bol to jediný bod v ktorom bol systém narušený. Eteticky nám pomôže ešte oveľa viac, ale to si ukážeme v ďalšej časti. Televízny kábel do priečky dovedieme v tomto prípade pod plávajúcou podlahou, sú ale aj iné možnosti.

Táto časť bola venovaná dispozícii a jej dôležitosti pri tvorbe dobrého interiéru. Ukázala som Vám, aké dôležité je premyslieť si ešte pred kúpou bytu ako v ňom budete žiť, ktoré problémy môžu vzniknúť a ako sa dajú riešiť. V príklade, ktorý som použila na ilustráciu to našťastie nebol veľký problém. Je dôležité si uvedomiť že čím zložitejšie riešenie, tým je náročnejšie aj finančne. V niektorých prípadoch je lepšie spraviť ďalší prieskum trhu a nájsť niečo vhodnejšie. K dispozícii sa ešte vrátime v ďalšej z nasledujúcich častí, keď sa budeme venovať prestavbám bytu.

V nasledujúcej časti sa budeme venovať farbám a materiálom.

Ak potrebujete riešiť konkrétny interiérový problém, obráťte sa s otázkou a možno bude natoľko zaujímavá že jej riešenie zaradím do tohto seriálu.


Architektúra | stály odkaz

Komentáre

  1. Pěkné bydlení
    Musím říct že pěkný návrh, ale zajímalo by mě jak probíhala realizace. My teď sháníme něco v podobném stylu ke koupi ale tady v Čechách v okolí Pardubic zatím jsme se byli podívat na pár nabídek zde https://realitymix.cz/vyhledavani/r-3606-pardubice/pardubicky/prodej-bytu.html hledáme být min 3+1. Aby tam mohli mít i děti své pokoje. Každopádně díky za inspiraci.
    publikované: 14.10.2021 09:49:27 | autor: Petr30 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014